Despre mine

AIKI-DOJO TIMISOARA ESTE O ORGANIZATIE NON PROFIT CE URMARESTE PROMOVAREA AIKIDO-ULUI CA ARTA MARTIALA. AIKIDO ESTE COMPUS ATAT DIN TEHNICI DE LUPTA CU MÂNA GOALA DAR SI DIN TEHNICI DE LUPTA CU ARME(SABIE, BASTON, CUTIT). AIKIDO CONSISTA ÎN A CONTROLA ATACURILE UNUI SAU MAI MULTOR ADVERSARI FARA A SE OPUNE CU FORTA. PRACTICANTII AU POSIBILITATEA DE A DESCOPERI IN AFARA DE O ARTA DE AUTOAPARARE EFICIENTA SI O PRACTICA FARA COMPETITIE CARE DUCE ÎNSPRE O VERITABILA ARTA DE A TRAI. DE ASEMENEA AIKIDO DEZVOLTA ÎNCREDEREA ÎN SINE, CONTROLUL PROPRIEI PERSOANE, STAREA DE SANATATE SI RELATII UMANE MAI BUNE CU TOT CE NE ÎNCONJOARA. TOATA LUMEA POATE PRACTICA, BARBATI SI FEMEI, COPII, TINERI SI ADULTI. NICI O APTITUDINE PARTICULARA NU ESTE NECESARA. ANTRENAMENTELE SE TIN ÎN ZILELE DE: MARTI SI JOI DE LA 19H30 LA 21H30 ÎN SALA DE SPORT A LICEULUI NIKOLAUS LENAU (LENAU MIC) DIN PIATA UNIRII NR. 7. INFORMATII SI ÎNSCRIERI LA NR DE TELEFON: 0729011275 VA ASTEPTAM.

marți, 6 august 2013

CALEA LIBERTATII - Interviu cu Sensei Daniel TOUTAIN (Partea II)

Sensei Daniel TOUTAIN - NAMT 2012

Pe ce sunt axate cautarile dumneavoastra actuale?

In acest moment lucrez pe notiunea de vid. Miscarile din Aikido sunt bazate pe naturalete. Vidul face parte din naturalete, vidul este peste... tot. Unul dintre elevii mei, un fizician, mi-a explicat intr-un fel foarte stiintific cum corpul nostru si materia in general sunt constituite in esenta din vid. Eu sunt incapabil sa reproduc explicatiile sale in detaliu! (zambeste). Dar se stie ca vidul este prezent peste tot. Este foarte bine exprimat in pictura chinezeasca de exemplu, vidul este la fel de important ca si liniile pictate, el ajuta la umplerea tabloului. De asemenea in muzica linistea are tot atat de multa importanta ca si notele. Acelasi lucru este si in Aikido. In timpul executiei miscarilor ne gasim deseori concentrati asupra fazei de ''plin'', atunci cand faza de vid este tot atat de importanta. Lucrez asupra faptului ca, partenerul sa poata fi controlat fara sa simta nici un fel de violenta. Este scopul pe care trebuie sa il atingem in Aikido. Evident am trecut prin diverse etape, mai ales prin aceea in care aveam nevoie sa accentuez tehnica mea. Vroiam sa-mi demonstrez ca tehnica functioneaza. Astazi caut mai degraba punctul de armonizare cu partenerul. Inainte partenerul reusea sa simta tehnica pe care urma sa i-o aplic, simtea cu adevarat!(zambeste). Nu era intodeauna agreabil pentru el atunci cand era proiectat sau imobilizat. Sa spunem ca acum caut sa fac in asa fel incat partenerul sa se gaseasca la sol fara sa simta urme de violenta si ca el realizeaza doar cand este la pamant ce tehnica i-a fost aplicata. Este ceea ce caut in acest moment. Gasesc ca notiunea de vid are in egala masura un raport cu lasarea prizei de catre partener.
Ritmul este de asemenea un alt element fundamental in Aikido. Fiecare tehnica are propriul sau ritm. Timpi de accelerare sunt necesari in anumite momente ale executarii tehnicii. Saito Sensei insista asupra acestui lucru. Este deasemenea ceva ce incerc sa perfectionez.

Ganditi ca elevii dumnevoastra trebuie sa treaca prin diverse etape?

Predam lucruri pe care le-am trait treptat. Exista schimbari, o evolutie, si transmitem ceea ce simtim. Atunci cand predau, explicatiile mele sunt cu siguranta impregnate de propria mea cautare din acel moment. Invit deci elevii mei sa lucreze in acel sens. Pentru mine ca si pentru elevii mei, lucrurile care ne-au fost spuse nu sunt mereu imediat intelese. Pentru ca exista ceea ce se vrea transmis pe de o parte, ceea ce intelegem noi pe de alta parte si... credintele noastre. Inteleg deci ca este inevitabil de a trece prin anumite etape inainte de a deschide ochii, sau mai bine spus inainte de a-si deschide inima. Am deci tendinta de fi din ce in ce mai indulgent, dar foarte strict cu anumite puncte. Este primordial de a respecta ritmul si evolutia fiecaruia. Nu putem forta oamenii sa inteleaga anumite lucruri. Trebuie ca aceasta intelegere sa vina de la ei insisi, sa corespunda cererilor si cautarilor lor. Din acest moment lucrurile se fac natural.

Sunteti multumit de schimbarile din practica dumneavoastra?

Primul lucru care imi vine in minte este de a raspunde ca ma simt din ce in ce mai impacat, din ce in ce mai linistit in practica mea. Simt ca munca mea merge din ce in ce mai mult in acest sens in aceasta perioada si observ ca, in paralel relatiile mele cu oamenii se schimba si ele. Mai simt din ce in ce mai bine functionand asa, in toate domeniile vietii mele. Deoarece este un "tot", totul este unit. Eram diferit cand eram tanar, mi-a trebuit ceva timp pentru a intelege lucruri simple si evidente!(zambeste)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu