Despre mine

AIKI-DOJO TIMISOARA ESTE O ORGANIZATIE NON PROFIT CE URMARESTE PROMOVAREA AIKIDO-ULUI CA ARTA MARTIALA. AIKIDO ESTE COMPUS ATAT DIN TEHNICI DE LUPTA CU MÂNA GOALA DAR SI DIN TEHNICI DE LUPTA CU ARME(SABIE, BASTON, CUTIT). AIKIDO CONSISTA ÎN A CONTROLA ATACURILE UNUI SAU MAI MULTOR ADVERSARI FARA A SE OPUNE CU FORTA. PRACTICANTII AU POSIBILITATEA DE A DESCOPERI IN AFARA DE O ARTA DE AUTOAPARARE EFICIENTA SI O PRACTICA FARA COMPETITIE CARE DUCE ÎNSPRE O VERITABILA ARTA DE A TRAI. DE ASEMENEA AIKIDO DEZVOLTA ÎNCREDEREA ÎN SINE, CONTROLUL PROPRIEI PERSOANE, STAREA DE SANATATE SI RELATII UMANE MAI BUNE CU TOT CE NE ÎNCONJOARA. TOATA LUMEA POATE PRACTICA, BARBATI SI FEMEI, COPII, TINERI SI ADULTI. NICI O APTITUDINE PARTICULARA NU ESTE NECESARA. ANTRENAMENTELE SE TIN ÎN ZILELE DE: MARTI SI JOI DE LA 19H30 LA 21H30 ÎN SALA DE SPORT A LICEULUI NIKOLAUS LENAU (LENAU MIC) DIN PIATA UNIRII NR. 7. INFORMATII SI ÎNSCRIERI LA NR DE TELEFON: 0729011275 VA ASTEPTAM.

vineri, 6 septembrie 2013

CALEA LIBERTATII - Interviu cu Sensei Daniel TOUTAIN (Partea III)

Sensei Daniel Toutain

Aikido se trage din Daito Ryu. Dumneavoastra stiti ce a modificat O Sensei la nivel tehnic?

Eu nu cunosc Daito Ryu, deci nu pot sa ma pronunt in acest sens. Saito Sensei dadea cateodata exemple din shomen uchi ikkyo de exemplu, pentru a demonstra ca, modificarile aduse de O Sensei corespundeau acelei cautari de  a se armoniza cu partenerul.

In schimb, ceea ce cunosc mai bine este felul in care a evoluat practica lui O Sensei deoarece Saito Sensei ne explica des modificarile aduse de Maestrul sau la Iwama. Prin ryote dori shiho nage, de exemplu, el arata trei etape diferite de evolutie in practica lui O Sensei. Pana la faza finala care corespunde cel mai mult spiritului de armonizare al Aikido-ului, acea cautare a uniunii.

Saito Sensei a cunoscut si el o evolutie in practica sa ca si O Sensei?



L-am cunoscut pe Saito Sensei in ultimii sai 10 ani de viata. Daca vedem filme de cand era tanar si le comparam cu ceea ce facea in ultimii ani din viata sa gasim aceleasi puncte cheie. Dar felul sau de a executa tehnicile a evoluat, da.
In primele carti si filme ale lui Saito Sensei care au fost realizate un pic dupa moartea Fondatorului, eu cred ca se afla intr-o faza de digestie. Executarea tehnicilor a evoluat imediat inspre o maiestrie extraordinara, dar punctele fundamentale au ramas tot timpul strict identice.

Sensei Saito este cunoscut pentru pedagogia de care a dat dovada. Puteti sa ne vorbiti un mic mai mult despre asta?

Saito Sensei a trebuit sa adapteze invataturile sale, in particular cele pentru arme, atunci cand s-a gasit in fata unui grup de persoane. El studiase armele dimineata cu O Sensei, in maniera traditionala, adica in contact direct cu profesorul sau. Intelegerea sa trecuse deci mai intai prin senzatii. Saito Sensei ne spunea deseori ca pentru Fondator notiunea de descompunere (1-2-3 etc...) nu exista. Aikido este 1. Saito Sensei ne explica cum el insusi a elaborat o metoda de a progresa descompunand miscarile, in ziua in care s-a gasit in situatia de a preda lectii de arme unui grup mare de persoane. Nu era posibil de a face acea transmitere directa de la profesor la elev bazata doar pe senzatii, asa cum invatase de la O Sensei. De aceea a pus la punct un fel de a transmite unde rolul fiecaruia dintre practicanti este descompus pentru ca miscarile sa fie precise si exacte. Dar el ne spunea mereu: '' Folosesc aceasta metoda de predare unu, doi, trei... dar Aikido nu este asa. Aikido este o miscare neintrerupta!''
Saito Sensei era un pedagog remarcabil si eu utilizez sistemul sau pedagogic. Dar practica noastra nu se opreste aici. Este doar o unealta, un prim pas. Formele devin din ce in ce mai fluide odata ce stapanim aceasta forma. Saito Sensei preda atat forma kihon (bazele) dar si forma ki no nagare (tehnici fluide) in timpul aceluiasi curs la Iwama. Daca aceasta pedagogie si aceasta practica ofera sansa de a stapani bazele si permite dezvoltarea unor solduri puternice, prin pozitii joase si stabile, nu trebuie uitat ca este la fel de important de a trece la o forma dinamica si fluida. Fiecare sistem are avantajele sale si bineinteles dezavantaje daca nu suntem avertizati si vigilenti. Am constatat deseori ca anumiti practicanti pot stapani aceasta forma de lucru descompusa, dar se blocheaza in aceasta forma si au dupa aceea probleme in a trece la forma fluida. Spiritul trebuie sa ramana liber pentru ca si corpul sa ramana liber. Toti profesorii mei, Noro Sensei, Tamura Sensei si Saito Sensei, m-au invatat acest lucru. Trebuie sa invatam sa fim precisi in executarea tehnicilor si descompunerea miscarilor este fara indoiala un excelent mod de a reusi, dar imediat dupa aceea trebuie sa ne gasim in miscare. Putem rupe petalele unei flori, dar in acelasi timp o floare fara petale nu mai este o floare...
Insist foarte mult pe acest aspect in ziua de azi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu