Despre mine

AIKI-DOJO TIMISOARA ESTE O ORGANIZATIE NON PROFIT CE URMARESTE PROMOVAREA AIKIDO-ULUI CA ARTA MARTIALA. AIKIDO ESTE COMPUS ATAT DIN TEHNICI DE LUPTA CU MÂNA GOALA DAR SI DIN TEHNICI DE LUPTA CU ARME(SABIE, BASTON, CUTIT). AIKIDO CONSISTA ÎN A CONTROLA ATACURILE UNUI SAU MAI MULTOR ADVERSARI FARA A SE OPUNE CU FORTA. PRACTICANTII AU POSIBILITATEA DE A DESCOPERI IN AFARA DE O ARTA DE AUTOAPARARE EFICIENTA SI O PRACTICA FARA COMPETITIE CARE DUCE ÎNSPRE O VERITABILA ARTA DE A TRAI. DE ASEMENEA AIKIDO DEZVOLTA ÎNCREDEREA ÎN SINE, CONTROLUL PROPRIEI PERSOANE, STAREA DE SANATATE SI RELATII UMANE MAI BUNE CU TOT CE NE ÎNCONJOARA. TOATA LUMEA POATE PRACTICA, BARBATI SI FEMEI, COPII, TINERI SI ADULTI. NICI O APTITUDINE PARTICULARA NU ESTE NECESARA. ANTRENAMENTELE SE TIN ÎN ZILELE DE: MARTI SI JOI DE LA 19H30 LA 21H30 ÎN SALA DE SPORT A LICEULUI NIKOLAUS LENAU (LENAU MIC) DIN PIATA UNIRII NR. 7. INFORMATII SI ÎNSCRIERI LA NR DE TELEFON: 0729011275 VA ASTEPTAM.

marți, 22 martie 2016

CALEA LIBERTATII - Interviu cu Sensei Daniel TOUTAIN (Partea V)



                     Sensei Daniel Toutain, uke Dorobantu Iulian-Costel Dojo Cho Aiki-Dojo Timisoara

Se pare ca în prezent sunteți interesat de aspectul spiritual al Aikido-ului.

Am fost interesat tot timpul chiar dacă m-a preocupat mai mult partea tehnica, înainte. În trecut simțeam ca era important, ma atragea, dar nu reuseam sa fac legătura intre aspectul spiritual și partea tehnica, viața de zi cu zi. Nu a fost momentul, probabil. Acum reușesc sa fac asta natural.
Filozofia budista ma interesează pentru ca mi se pare...evidenta. Și în prezent sunt foarte interesat de lucrările lui Eckhart Tolle. Cred ca spiritualitatea trebuie să fie în relație cu practica și cu viața cotidiana. Nu vreau doar o abordare intelectuala. Vreau sa simt ceva concret.

Vorbiți cu elevii dumneavoastră despre asta?

Nu în timpul antrenamentelor. Antrenamentele sunt rezervate pentru a practica chiar dacă ,mi se întâmpla sa sugerez din când în când ca ceea ce facem are un sens, înainte de a oferi câteva indicatii. Se întâmpla mai ales în timpul conversatiilor din afara tatami-ului sa vorbesc, dar într-o maniera naturala, dacă apar acest gen de întrebări. Sunt bucuros sa ofer indicatii, sa ii sfatuiesc pe cei care cauta în legătura cu lucrările care îmi permit mie personal sa evoluez. Sunt de asemenea un primitor de sfaturi legate de cărți bune pentru ca sunt de parere ca este vital sa rămân un student pe viața. Cu timpul și cu experiența ajungem să ne dam seama ca în final totul ne este relevat în tehnici

A-ti fondat o noua asociatie numita Fundamental Aikido Association (FAA).
Ne puteti spune cateva lucruri despre asociatie?

FAA este o asociatie internationala care grupeaza Dojo-uri din mai multe tari. Prin intermediul FAA scopul meu este de a conserva si promova fundamentele din Aikido, acelea care mi-au fost transmise de catre Maestrul meu Morihiro Saito. Este punctul de plecare de unde fiecare va putea dupa aceea sa-si exprime propriul Aikido, in functie de propria personalitate. Doresc astfel sa transmit fundamentele pe care le consider importante in arta noastra si de la care creativitatea fiecaruia va putea sa se exprime dupa aceea. Aceasta asociatie este deschisa pentru toata lumea, pentru toti cei care doresc sa descopere si sa perfectioneze fundamentele Aikido-ului. Tin de asemenea foarte mult sa existe o stare de spirit conviviala si amicala astfel incat Aikido sa fie practicat cu entuziasm si bucurie. Nu este loc pentru razboiale intre grupuri sau federatii, etc...in fine, tot ceea ce nu are legatura cu Aikido. Doar privilegierea si prioritate bunelor relatii umane. Este de asemenea invatamantul ce l-am primit de la Saito Sensei.
Am avut sansa sa il intalnesc pe Saito Sensei, care a pastrat mostenirea tehnica al lui O Sensei. Am vrut sa merg la sursa pentru ca, cunoscusem deja Aikido-ul cu Maestrii care personalizasera propriul Aikido. A fost pasionant si am invatat foarte multe , dar am vrut sa aflu si ceea ce a fost initial. Am primit acest cadou de la Saito Sensei. Totusi, aceste invataturi nu imi apartine, trebuie sa il transmit mai departe. Este singuru fel in care ii pot multumi Maestrului meu, care si-a consacrat intreaga viata transmiterii acestor invataturi.
Vreau deci, sa pastrez cu fidelitate aceste baze tehnice dar in acelasi timp ma simt liber. Vreau deasemenea sa pun accent pe faptul ca, plecand de la baze solide putem tinde catre o forma mult mai spontana si mai creativa. Putem sa iesim din cadru si este chiar de dorit caci Aikido nu este ceva inchis si limitat. Dar, principiile pe care le contin bazele trebuie sa ramana intacte, altfel riscam sa pierdem sensul profund al Aikido-ului.

Credeti ca Sensei Saito ar fi fericit sa vada dezvoltarea invataturilor sale in prezent?

Da. El a plecat prea devreme si din pacate nu a vazut aceasta dezvoltare. Stiu sigur ca ar fi fost foarte fericit.
Ultima data cand l-am vizitat boala sa evoluase foarte repede si era tintit la pat, paralizat. Stiam ca era intr-un stadiu avansat si de aceea am mers in Japonia sa-l salut pentru ultima data. Cand am intrat in camera sa primul lucru care mi la spus a fost: "gomennasaï". Se scuza pentrul faptul ca ma primea alungit in pat din causa paraliziei sale. Bineinteles ca am incercat sa imi ascund emotia si tristetea. El m-a intrebat dupa aceea: "Cum merge Dojo-ul tau? Cum se dezvolta?". Era un lucru de care ma intreba intotdeauna cand mergeam in Japonia, dar chiar si in acele momente dificile el se interesa de mine. Nu s-a plans deloc, in nici un moment nu si-a aratat suferinta. Inainte de a pleca i-am luat mana in mainile mele si i-am spus:"Aveti grija de dumneavoastra Sensei". Il vedeam pentru ultima data si am mers sa plang in gradina.
Atunci da, sunt sigur ca daca ar fi vazut dezvoltarea din prezent ar fi fost foarte fericit. Invataturile sale nu aveau ca scop sa formeze clone. Saito Sensei a incurajat intotdeauna cautarile personale. El era doar foarte strict asupra faptului de a respecta bazele predate de O Sensei Ueshiba. Scopul Aikido-ului este ca oamenii sa se descopere singuri, sa fie ei insusi 100%. Deci, in acelasi timp exista elemente de baza structurate, pe care ne putem baza si care functioneaza, dar care nu sunt facute sa ne tina inchisi. Sunt facute pentru ca fiecare sa se poate exprima liber. Cred ca putem face o paralela cu alte arte din acest punct de vedere.


                                               Morihiro Saito Shihan-9 Dan Aikikai

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu