Despre mine

AIKI-DOJO TIMISOARA ESTE O ORGANIZATIE NON PROFIT CE URMARESTE PROMOVAREA AIKIDO-ULUI CA ARTA MARTIALA. AIKIDO ESTE COMPUS ATAT DIN TEHNICI DE LUPTA CU MÂNA GOALA DAR SI DIN TEHNICI DE LUPTA CU ARME(SABIE, BASTON, CUTIT). AIKIDO CONSISTA ÎN A CONTROLA ATACURILE UNUI SAU MAI MULTOR ADVERSARI FARA A SE OPUNE CU FORTA. PRACTICANTII AU POSIBILITATEA DE A DESCOPERI IN AFARA DE O ARTA DE AUTOAPARARE EFICIENTA SI O PRACTICA FARA COMPETITIE CARE DUCE ÎNSPRE O VERITABILA ARTA DE A TRAI. DE ASEMENEA AIKIDO DEZVOLTA ÎNCREDEREA ÎN SINE, CONTROLUL PROPRIEI PERSOANE, STAREA DE SANATATE SI RELATII UMANE MAI BUNE CU TOT CE NE ÎNCONJOARA. TOATA LUMEA POATE PRACTICA, BARBATI SI FEMEI, COPII, TINERI SI ADULTI. NICI O APTITUDINE PARTICULARA NU ESTE NECESARA. ANTRENAMENTELE SE TIN ÎN ZILELE DE: MARTI SI JOI DE LA 19H30 LA 21H30 ÎN SALA DE SPORT A LICEULUI NIKOLAUS LENAU (LENAU MIC) DIN PIATA UNIRII NR. 7. INFORMATII SI ÎNSCRIERI LA NR DE TELEFON: 0729011275 VA ASTEPTAM.

marți, 8 martie 2016

CALEA LIBERTATII - Interviu cu Sensei Daniel TOUTAIN (Partea IV)

Cum definiti Aikido-ul pe care il practicati?

(Zambeste) Voi incerca sa fiu concis. Pentru mine Aikido este o modalitate de a intelege si de a trai importanta momentului prezent. Aikido ne demonstreaza efemeritatea lucrurilor si principiul non-atasamentului (a nu confunda cu indiferenta). Totul este in continua schimbare, in continua miscare, in continua evolutie. Asa functioneaza universul nostru. Putem fi sau nu de acord cu aceste lucruri, dar asa este. Cateodata, observand animalele si natura invatam multe. Linistea si energia ni se arata fara a gandi, doar simtind!
Sa fim prezenti in fiecare moment inseamna deasemenea sa mergem mai departe. Putem constata si simti acestea in tehnicile create de catre Fondatorul Aikido-ului, Morihei Ueshiba. Sunt convins ca aceste tehnici, le executam fiind atenti la ceea ce ne releva, ne permit de a fi constienti de prezenta Eu-lui si ne poate conduce la Pacea Interioara. Si aceasta Pace Interioara ne deschide calea catre Pacea cu ceilalti.

Care sunt limitele tehnice in Aikido?

Este o intrebare care merita sa fie demonstrata fizic. As spune ca incepand cu momentul in care nu gasim anumite puncte fundamentale in executia tehnicii, nu putem vorbi despre Aikido. Elemente precum pozitia hanmi(pozitia de garda in Aikido), notiunea de cerc, de kokyu9forta respiratiei), de awase(armonie), sunt esentiale.
Aikdio are puncte comune cu alte arte martiale. Pot fi gasite tehnici asemanatoare cu kote-gaeshi, shiho nage, etc... si in alte discipline. In schimb, maniera in care sunt ele aplicate precum si scopul lor sunt total diferite in Aikido. Daca sunt pierdute aceste repere, mai ales cautarea armoniei cu partenerul, ne indepartam pur si simplu de Aikido.

Este o definitie larga a disciplinei.

Da. Pentru a lucra in acest sens putem folosi diferite metode. Putem practica cu un partener care coopereaza intr-o maniera un pic exagerata si care participa din plin la crearea armoniei. Este o abordare. Putem, de asemenea, sa plecam de la principiul ca partenerul este un adevarat atacator cu care noi trebuie sa ne armonizam. Este mai degraba metoda propusa de O Sensei si de Saito Sensei. In ambele cazuri scopul este de a obtine armonia. Scopul este de a uni, de a proteja, nicidecum de a diviza, de a distruge. Mijloacele vor fi un pic diferite in functie de fiecare, dar in esenta este important de a cauta acelasi lucru: armonia, care este finalitatea Aikido-ului. Toate mijloacele sunt bune incepand din momentul cand un practicant de Aikido este sincer, cand nu cauta sa creeze iluzii si cand nu triseaza deloc. Cu toate acestea, eu de asemenea cred ca ar trebui sa ne interesam despre ceea ce preda cu adevarat Fondatorul in plan tehnic chiar cu riscul de a deriva intr-o cautare foarte larga.
Totusi, eu asa vad lucrurile in prezent, dar inainte eram intransingent si atasat unui singur adevar...Estential este ca oamenii sa se simta mai bine, mai fericiti, cu mintea mai deschisa dupa un antrenament, ca practica le imbunatateste relatiile cu cei din jur si viata.

Mai sunt si alti maestri care v-au marcat in afara de Senseii Noro, Tamura si Saito?

A mai fost Nino Bernardo cu care am studiat Wing Chun, un maestru chinez nascut in Macao, de unde si numele sau de origine portugheza. El este elevul si reprezentantul in Europa al lui Sifu Wong Shun Leung unul dintre elevii cei mai apropiati a lui Yip Man la Hong Kong.
A fost de asemnea Ritsuke Otake Sensei, maestru din scoala Katori Shinto Ryu pe care am avut onoarea sa-l primesc trei zile in Dojo-ul meu din Paris la sfarsitul anilor 70. Trecerea sa a fost foarte scurta dar personalitatea sa asa de blanda, impregnata de o mare simplicitate si bunatate, m-a marcat. Intalnirea cu el este inca vie in mintea mea. Poseda o maiestrie de cel mai inalt nivel si cunostinte care m-au impresionat mult. Un mare maestru.
In timpul scurtei sale treceri pe la Dojo-ul meu a fost acompaniat de Kaminoda Sensei, Maestru de Iaido, Jodo si de alte arte martiale stravechi, o personalitate a lumii Budo.

V-ati reintalnit de curand cu Maestrul Noro. Ce a reprezentat aceasta reintalnire pentru dumneavoastra

Noro Sensei si Daniel Toutain

Am fost atat de fericit sa il revad ! A fost atat de emotionant pentru ca nu il mai vazusem de foarte multi ani. Atatea amintiri mi-au revenit in minte in acele momente. Am regasit felul sau de a se exprima si umorul sau particular. Toate astea m-au retrimis in anii petrecuti langa el si am fost cu adevarat emotionat. As fi vrut ca acea zi sa nu se mai termine...A fost ceva foarte important pentru mine, pentru ca am putut sa ii multumesc pentru tot ceea ce m-a invatat. Le-am fost mereu recunoscator lui Noro Sensei si lui Tamura Sensei pentru tot ceea ce mi-au oferit, fiecare intr-o maniera diferita. Pe Maestrii mei i-am avut intotdeauna in inima mea.

Ce retineti dumneavoastra din invataturile sale?

Noro Sensei a fost punctul meu de plecare si m-a marcat foarte mult. Ceea ce am invatat de la el mi-a fost de folos intotdeauna, fie ca a fost la nivel de postura, soliditate in suplete sau liberatea de miscare. El practica un Aikido foarte spontan, foarte creativ. Este ceva ce te obisnuieste in a nu lucra intr-un fel inchis, a fi capabil de schimbari, a improviza in timpul unei miscari sau a unei situatii particulare. Multumita acestui fel de a lucra am reusit intotdeauna sa ma adaptez rapid la tot ce am facut dupa aceea. Putem foarte usor sa recunoastem cine a fost profesorul unui anumit elev, observand felul in care se misca acel elev. Cand practicam cu Noro Sensei a fost cazul. Este logic, copiam. Dupa aceea am copiat bineinteles attitudinile lui Tamura Sensei cand am studiat cu el. Si in timpul experientei mele din Wing Chun am facut la fel. Noro Sensei ma invatat cu adevarat sa-mi utilizez corpul liber si aceasta ma ajutat intotdeauna. Noro Sensei a fost un geniu al miscarii. Am revazut filmulete cu el, de curand, un fel de comori ramase ascunse pana in prezent, si ele mi-au amintit cat de frumos era Aikido-ul sau. Ii admir munca. Fluiditate, rapiditate, putere si...eleganta. Imi amintesc inca de acei ani petrecuti « intre mainile sale », ca si uke ! (zambeste).
Acele baze obtinute timp de numerosi ani petrecuti langa Noro Sensei si Tamura Sensei mi-au fost cu adevarat de folos atunci camd am ajuns in Japonia, la Iwama, pentru a urma invataturile lui Saito Sensei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu