Despre mine

AIKI-DOJO TIMISOARA ESTE O ORGANIZATIE NON PROFIT CE URMARESTE PROMOVAREA AIKIDO-ULUI CA ARTA MARTIALA. AIKIDO ESTE COMPUS ATAT DIN TEHNICI DE LUPTA CU MÂNA GOALA DAR SI DIN TEHNICI DE LUPTA CU ARME(SABIE, BASTON, CUTIT). AIKIDO CONSISTA ÎN A CONTROLA ATACURILE UNUI SAU MAI MULTOR ADVERSARI FARA A SE OPUNE CU FORTA. PRACTICANTII AU POSIBILITATEA DE A DESCOPERI IN AFARA DE O ARTA DE AUTOAPARARE EFICIENTA SI O PRACTICA FARA COMPETITIE CARE DUCE ÎNSPRE O VERITABILA ARTA DE A TRAI. DE ASEMENEA AIKIDO DEZVOLTA ÎNCREDEREA ÎN SINE, CONTROLUL PROPRIEI PERSOANE, STAREA DE SANATATE SI RELATII UMANE MAI BUNE CU TOT CE NE ÎNCONJOARA. TOATA LUMEA POATE PRACTICA, BARBATI SI FEMEI, COPII, TINERI SI ADULTI. NICI O APTITUDINE PARTICULARA NU ESTE NECESARA. ANTRENAMENTELE SE TIN ÎN ZILELE DE: MARTI SI JOI DE LA 19H30 LA 21H30 ÎN SALA DE SPORT A LICEULUI NIKOLAUS LENAU (LENAU MIC) DIN PIATA UNIRII NR. 7. INFORMATII SI ÎNSCRIERI LA NR DE TELEFON: 0729011275 VA ASTEPTAM.

marți, 30 iulie 2013

CALEA LIBERTATII - Interviu cu Sensei Daniel TOUTAIN (Partea I)


Sunt foarte putini practicanti de Aikido care au avut sansa sa studieze cu trei maestri apropiati de fondatorul Aikido-ului: Noro Masamichi, Tamura Nobuyoshi si Saito Morihiro. Nu este nimeni care sa fi devenit apropriat de cei trei si sa petreaca cate 10 ani alaturi de fiecare dintre ei in afara lui Daniel TOUTAIN. Acesta este unul dintre adeptii care a avut parte de un parcurs dintre cele mai bogate in Aikido. Dupa aproape o jumatate de secol de la debutul in Aikido, Daniel TOUTAIN este astazi unul dintre maestrii acestei discipline.
Daniel Toutain  la NAMT10, venit sa isi prezinte omagiile lui Tamura Nobuyoshi
Cum va petreceti zilele?(Zambeste) Cand nu sunt plecat pentru a tine stagii imi incep ziua la ora 7 dimineata cu un antrenament personal. Acesta este compus dintr-o sedinta de meditatie urmata de practicarea de suburi de ken si de jo. Lucrez diverse alte lucruri in alte momente ale zilei, dar aceasta este baza antrenamentului meu cotidian. In fiecare luna in Dojo avem stagii de Uchi-Deshi in care zilele de antrenament incep in acelasi fel. Programul de antrenament al acestor stagii este insa mult mai complet cacI, in timpul zilei sunt mai multe antrenamente. In timpul acestor stagii specifice trebuie sa ma ocup de elevii mei si antrenamentul meu personal trece pe locul doi. Perfectionarea suburi-urilor constituie deci baza antrenamentului meu personal.

(Nota autorului:
- Ken: sabie. Denumeste sabia de lemn folosita in Aikido,
- Jo: baston. In Aikido are aproximativ1,28 m
- Suburi: Exercitii prin care sunt repetate miscari de baza, taieri de ken sau lovituri de jo.)

Ce cautati dumneavoastra in aceste suburi?

(Zambeste) Perfectiunea! Unitatea totala intre corp si arme.
Practicarea de suburi in fiecare zi este cel mai pretios sfat pe care mi l-a dat maestrul meu Saito Sensei. ''Sapati, cautati...o comoara este ascunsa in interior!'' spunea La Fontaine(zambeste)
Am vazut un reportaj despre Pablo Casals, un mare violoncelist. Jurnalistul la intrebat cum se desfasoara zilele sale si el ia raspuns asa: "Imediat ce ma trezesc , ziua mea incepe cu repetarea gamelor la pian urmate de repetarea gamelor la violoncel. De abia dupa aceea, dupa micul dejun, incep sa lucrez diverse partituri." Programul sau cotidian ma impresionat. Mi-am spus ca daca un asemenea virtuos si maestru in arta sa continua sa se perfectioneze in acest fel in fiecare zi, cu siguranta ca el a gasit cheia pentru a cauta perfectiunea. Am vazut alte reportaje despre mari dansatori si ei explicau acelasi lucru!
Aceasta demonstreaza ca trebuie sa ramanem elevi pentru eternitate! Vad foarte des profesori care nu se mai antreneaza. Multumindu-se doar cu ceea ce au invatat nu fac decat sa isi opreasca evolutia. Trebuie sa te pui tot timpul sub semnul intrebarii pentru a avansa. Este important pentru propria persoana si, daca predam, este totodata o lectie pentru elevii nostrii. O lectie prin exemplul dat!
Acest studiu aprofundat si repetarea bazelor este deci cel mai pretios sfat pe care l-am primit de la Saito Sensei. El mi-a spus: "practica si perfectioneaza-ti suburi-urile in fiecare zi si ai sa vezi ca tehnica ta cu mainile goale se va perfectiona si ea". De aceea zilele mele sunt programate asa, cu suburi. Am ajuns la un moment dat sa fac cate 2500 de suburi in fiecare dimineata acum cativa ani.
Prefer sa ma consacrez tehnicilor cu mana goala seara. Din obisnuinta, fara dubiu, asa era si la Iwama. Imi place deci sa practic meditatia si suburi dimineata devreme, atunci cand totul este inca linistit. Debutez intotdeauna printr-o sedinta scurta de meditatie, 15 minute in general, dar foarte necesara. Unul dintre scopurile Aikido-ului este gasirea armoniei, a unitatii. Practicarea de suburi permite cautarea unitatii intre corp si arma utilisata. Cautam sa devenim una cu jo-ul sau cu ken-ul, sa le facem sa devina o prelungire a corpului nostru. Aceasta munca de unitate cu tine insuti permite sa descoperim foarte multe lucruri in interiorul nostru. Mai intai trebuie sa ne armonizam cu noi insine inainte de a reusi sa ne armonizam cu cei din jurul nostru. Este o munca realizabila in fiecare zi, fara sfarsit.
Practica cotidiana de suburi este o practica de baza care imi permite sa raman in contact cu esenta acestei discipline. Este un fel de "misogi", de purificare. Cu trecerea timpului, acesta va merge dincolo de a fi doar un gest...

(Nota autorului:-Pablo Casals: 1876 – 1973; Celebru violoncelist, compozitor si sef de orchestra)

Daniel Toutain impreuna cu Michel Close, la Sakura dojo din Aywaille(Belgia), dojo-ul central al FUNDAMENTAL AIKIDO ASSOCIATION.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu