Despre mine

AIKI-DOJO TIMISOARA ESTE O ORGANIZATIE NON PROFIT CE URMARESTE PROMOVAREA AIKIDO-ULUI CA ARTA MARTIALA. AIKIDO ESTE COMPUS ATAT DIN TEHNICI DE LUPTA CU MÂNA GOALA DAR SI DIN TEHNICI DE LUPTA CU ARME(SABIE, BASTON, CUTIT). AIKIDO CONSISTA ÎN A CONTROLA ATACURILE UNUI SAU MAI MULTOR ADVERSARI FARA A SE OPUNE CU FORTA. PRACTICANTII AU POSIBILITATEA DE A DESCOPERI IN AFARA DE O ARTA DE AUTOAPARARE EFICIENTA SI O PRACTICA FARA COMPETITIE CARE DUCE ÎNSPRE O VERITABILA ARTA DE A TRAI. DE ASEMENEA AIKIDO DEZVOLTA ÎNCREDEREA ÎN SINE, CONTROLUL PROPRIEI PERSOANE, STAREA DE SANATATE SI RELATII UMANE MAI BUNE CU TOT CE NE ÎNCONJOARA. TOATA LUMEA POATE PRACTICA, BARBATI SI FEMEI, COPII, TINERI SI ADULTI. NICI O APTITUDINE PARTICULARA NU ESTE NECESARA. ANTRENAMENTELE SE TIN ÎN ZILELE DE: MARTI SI JOI DE LA 19H30 LA 21H30 ÎN SALA DE SPORT A LICEULUI NIKOLAUS LENAU (LENAU MIC) DIN PIATA UNIRII NR. 7. INFORMATII SI ÎNSCRIERI LA NR DE TELEFON: 0729011275 VA ASTEPTAM.

luni, 23 aprilie 2012

ÎNVATATURI ALE LUI O-SENSEI


Manualul „BUDO” din 1938 scris de O Sensei Morihei UESHIBA, fondatorul Aikido-ului.

Doar o suta de exemplare din manualul „BUDO”au fost editate si au avut ca destinatie principala demnitarii japonezi care sustineau actiunile lui Morihei UESHIBA. Aproape cazuta în uitare, aceasta carte inestimabila a fost redescoperita în anul 1981 datorita cautarilor lui Stanley PRANIN. Continutul manualului a surprins multi practicanti de Aikido , chiar si printre cei mai înalt gradati.


Paragrafe extrase din manual si traduse în engleza de Mark L. LARSON.Ceea ce urmeaza este traducerea a 6 paragrafe extrase din manualul de antrenament din 1938 , „BUDO” scris de fondatorul Aikido-ului UESHIBA Morihei.
Am aflat de existenta acestui manual, al doilea din cele 2 carti scrise de fondator si care au fost publicate, datorita lui Morihiro SAITO Sensei, în anul 1993. De atunci am calatorit cu Sensei SAITO în numeroase ocazii atât în Japonia cât si în alte tari, ca si asistent personal(otomo) si traducator. De fiecare data el purta la el o copie al manualului BUDO. Ca era în timpul unui stagiu sau în timpul unui antrenament zilnic din Dojo-ul de la Iwama, SAITO Sensei facea referinta în repetate rânduri la aceste 6 paragrafe.
Scopul meu, prin acest proiect, este de a transporta cuvintele fondatorului celor ce întâmpina greutati în a întelege subtilitatile scrierilor japoneze. Nu este o tentativa de a publica pasajele originale. Unele cuvinte au fost adaugate, altele au fost lasate în japoneza, cu unicul scop de a face o traducerea cat mai de înteles si cat mai fidela posibil.Trebuie pastrat în minte ca, de fiecare data cand un text este tradus din limba sa de origine cuvinte si semnificatii pot fii pierdute si în consecinta eu admit ca pot fii facute si altfel de interpretari alte textului.
Îi multumesc personal lui Morihiro SAITO Sensei pt învataturile sale si pentru explicatiile acestor paragrafe, sotiei mele YUKO pentru indicatiile sale si pentru ajutorul pe care mi l-a dat în traducerea unor texte japoneze dificile, si domnului Stanley PRANIN pentru sfaturile sale în realizarea traducerii finale.
Va rog frumos sa folositi gratuit aceasta traducere pentru paginile web personale sau în dojo-urile voastre. Chiar daca si o singura persoana se foloseste de aceasta traducere atunci timpul si munca depusa isi merita eforturile.
Cele mai bune urari.
Mark L LARSON, Iwama, JAPONIA, 19 martie 2001.


În timpul antrenamentului de Aikdo


1. Aikido poate decide viata sau moartea dintr-o singura suflare, în consecinta pe durata antrenamentului ascultati de sfaturile instructorului si nu va angajati într-un raport de forte.
2 Aikido este o cale care face ca o persoana sa aiba puterea a o mie de persoane; deci, în timpul antrenamentului , fiti întotdeauna constienti nu doar de ceea ce se petrece în fata voastra ci, si de ceea ce se petrece în toate directiile.
3. Antrenamentul trebuie sa se desfasoare întotdeauna într-o maniera vibranta si agreabila.
4.Un instructor nu poate transmite decât o particica din tehnica. Pentru a fii capabil de a folosi o tehnica, voi trebuie sa o învatatati prin antrenament perseverent. Doar atunci voi începeti sa retineti cu corpul. Este inutil de a vrea a învata multe tehnici. Pentru a stapâni o tehnica voi trebuie sa o asimilati.
5.Antrenamentul zilnic începe prin Tai no Henko. Încetul cu încetul mariti intensitatea antrenamentului vostru. Fiti sigur ca nu depasiti capacitatile corpului vostru. Nici chiar persoanele cu vârste înaintate nu trebuie sa se raneasca. Parcurgeti agreabil antrenamentul vostru si fortati-va sa întelege-ti scopul antrenamentului.
6.Aikido antreneaza atât spiritul cât si corpul. Scopul sau este de a cladi persoane de buna credinta. Deoarece tehnicile sunt total secrete, voi nu trebuie sa le aratati fara discernamânt publicului larg. Utilizarea deplasata a unor tehnici, indiferent care, de catre persoane rau intentionate trebuie sa fie evitata.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu