Despre mine

AIKI-DOJO TIMISOARA ESTE O ORGANIZATIE NON PROFIT CE URMARESTE PROMOVAREA AIKIDO-ULUI CA ARTA MARTIALA. AIKIDO ESTE COMPUS ATAT DIN TEHNICI DE LUPTA CU MÂNA GOALA DAR SI DIN TEHNICI DE LUPTA CU ARME(SABIE, BASTON, CUTIT). AIKIDO CONSISTA ÎN A CONTROLA ATACURILE UNUI SAU MAI MULTOR ADVERSARI FARA A SE OPUNE CU FORTA. PRACTICANTII AU POSIBILITATEA DE A DESCOPERI IN AFARA DE O ARTA DE AUTOAPARARE EFICIENTA SI O PRACTICA FARA COMPETITIE CARE DUCE ÎNSPRE O VERITABILA ARTA DE A TRAI. DE ASEMENEA AIKIDO DEZVOLTA ÎNCREDEREA ÎN SINE, CONTROLUL PROPRIEI PERSOANE, STAREA DE SANATATE SI RELATII UMANE MAI BUNE CU TOT CE NE ÎNCONJOARA. TOATA LUMEA POATE PRACTICA, BARBATI SI FEMEI, COPII, TINERI SI ADULTI. NICI O APTITUDINE PARTICULARA NU ESTE NECESARA. ANTRENAMENTELE SE TIN ÎN ZILELE DE: MARTI SI JOI DE LA 19H30 LA 21H30 ÎN SALA DE SPORT A LICEULUI NIKOLAUS LENAU (LENAU MIC) DIN PIATA UNIRII NR. 7. INFORMATII SI ÎNSCRIERI LA NR DE TELEFON: 0729011275 VA ASTEPTAM.

luni, 14 mai 2012

INTERVIU CU MORIHIRO SAITO SENSEICeea ce urmeaza este a treia parte si ultima dintr-un interviu cu Morihiro Saito Sensei, la acea vreme 8 dan, din dojo-ul Ibaraki, in Iwama, Japonia publicat de AIKINEWS nr. 34 din data de 25 mai 1979.

Redactor:
 Au trecut noua ani de cand O-Sensei a murit si exista oricand pericolul ca ceea ce O-Sensei ne-a invatat sa se schimbe de-a lungul timpului in ceva care nu va mai putea fi considerat drept Aikido. Prin urmare, as vrea sa va intreb ce anume considerati ca puncte fundamental importante atunci cand predati.
Saito Sensei
Ei bine, principalul este sa te concentrezi la lucrurile bazice. Oamenii nu iau in serios lucrurile de baza si sunt atrasi de tehnicile sofisticate. De asemenea, in zilele noastre, nu poti fi vazut ca fiind bun daca nu faci lucruri sofisticate. Altfel, un profesor nu va atrage elevi.
E gresit ca un maestru de arte martiale sa incerce sa traiasca de pe urma elevilor, predand budo. Un maestru de arte martiale nu ar trebui sa fie ingrijorat de situatia sa financiara. Altfel, va sfarsi prin a da ranguri studentilor slabi, sau daca cineva ii va aduce ceva, el ii va acorda tratament special si va fi de partea aceluia. O-Sensei obisnuia sa spuna: „Sunt ceea ce sunt pentru ca m-am antrenat din greu 60 de ani. Ce crezi ca poti tu sa faci?” Spunea asta in mod frecvent. Dar sunt multi oameni care nu inteleg ce inseamna „greu” si „usor”. „Greu” inseamna sa faci tehnica ferm, cu o miscare usoara. Dar oamenii tind sa se antreneze intr-un mod neserios. Si atunci cand oamenii fac antrenament usor, ei fac asta intr-un mod lipsit de viata. Miscarile usoare ar trebui umplute cu cel mai puternic ”ki”. Oamenii nu pot sa inteleaga intelesul lui „greu” si „usor” pentru ca nu au avut contact cu O-Sensei. O-Sensei obisnuia sa spuna ca daca ar fi mers in alta parte si ar fi aratat tehnicile sale, acestea ar fi fost furate; deasemenea, spunea ca „Tehnicile de Aikido nu sunt pentru a fi demonstrate. A raspandi Aikido este a-l preda si a-l raspandi celor devotati care se aduna impreuna. Nu inseamna sa-l arati si sa-l promovezi printre cei care nu sunt in niciun fel conectati cu aceasta arta. A mari numarul celor cu adevarat devotati Aikido-ului inseamna sa-l raspandesti.” Astfel, la demonstratii, O-Sensei facea intentionat acele tehnici pe care nimeni nu le-ar fi inteles. Dar ele contineau esenta Aikido-ului. Cei care nu practicasera sistematic incepand cu bazele, nu le-ar fi inteles si doar ar fi imitat tehnicile demonstrate de O-Sensei. Astfel, Aikido a devenit treptat deplasat fata de centrul sau. Situatia nu are remediu pentru ca punctul de plecare al Aikido-ului a devenit neclar. Aikido corect este dificil. Sunt multe zile nefericite. Nimic nu este placut la inceput.
Dar avand asta la baza pana la urma devine placut. Prin antrenament intens poti ajunge sa te bucuri de Aikido. Precum unii oameni se bucura unul de altul la inceput si le este mai greu mai tarziu. O persoana precum Hidaka Shihan care s-a retras la Iwate sa se antreneze este un om remarcabil. Asadar, retrage-te si devoteaza-te exercitiului zilnic, observand acele lucruri spuse de O-Sensei. Antreneaza-te asa cum s-a antrenat O-Sensei insusi in Iwama. In orice situatie, pentru a practica perfect Aikido, studiaza-l pe O-Sensei. Din fericire, il visez des pe O-Sensei. Asa cum domnnul Abe a spus in scrisoarea lui nu ar trebui sa il uitam pe O-Sensei. Dar in cazul tuturor elevilor mei nu este nimic de facut. Daca cel putin cei care au fost antrenati de O-Sensei il respecta si ii pastreaza amintirea vie, isi vor aminti intotdeauna cuvintele lui dojenitoare. In acest fel greselile pot fi usor corectate si cuvintele lui se vor intoarce intotdeauna. Cine il uita pe O-Sensei va continua conform vointei proprii si O-Sensei nu va mai aparea. Daca o persoana a continuat mult timp in acest fel, nu mai este cale de intoarcere. Si daca dintr-o data se opreste din a preda in modul lui propriu dupa ce a predat in acest fel mult timp, oamenii il vor intreba: „Este fals ceea ce ne-ai invatat?”. Kokyuho este inclus in bazele pe care O-Sensei le-a predat si „ki” este in kokyuho insusi, dar nu exista kokyuho in „ki”. „Ki” este in kokyuho.
De cand m-am antrenat in Iwama nu pot sa predau decat conform modului in care ne-am antrenat aici. Deci acesta este modul in care am predat. Prin urmare... bazele pe care O-Sensei le-a sadit in mine, desi sunt foarte greu de invatat, trebuie in acelasi mod sa fie invatate de toata lumea. Cei care presevereaza vor castiga o intelegere adevarata in final. Sunt mai multe feluri de elevi. Unii gasesc la moda sa vina pana la dojo, carand un „gi” pe umar. Si altii nu dau nici o importanta antrenamentului dar gasesc foarte placut si racoritor ca si o Coca-Cola cand profesorul lor face un spelndid „ukemi” pentru ei, desi ei nu stiu sa proiecteze. Iar altii, pur si simplu vor sa devina puternici. Nu vor niciun rang, ei doar vor sa fie puternici. Pe de alta parte, sunt oameni care vor sa isi obtina rangul dan. Exista aceste doua tipuri exterme. Asa ca sunt destui oameni care nu mai vin deloc dupa ce si-au obtinut dan-ul. Sunt foarte multe feluri de elevi. Cei mai buni sunt cei care nu sunt lacomi... Cei care nu sunt lacomi sunt cei mai buni. Astfel de oameni au si un spirit altruist. Sunt si politicosi. Si oamenii politicosi sunt alerti. Cand devii alert, devii in mod natural politicos. Asa ca eu cred ca practicantii de arte martiale de scoala veche erau politicosi.
Redactor
Saito Sensei, ii invatati pe elevii dumneavoastra pas cu pas, tehnicile importante de la baze pana la „ki no nagare” cu multa bunatate. Instructiunile dumneavoastra sunt asa de usor de urmarit incat pana si elevii straini care nu stiu niciun cuvant in japoneza pot sa inteleaga perfect. Cum ati dezvoltat aceasta tehnica de predare?
Saito Sensei:
 Datorez asta lui O-Sensei. Am fost asaltat si dojenit in mod repetat de O-Sensei si astfel am invatat.
Redactor:
 Este ca si cum ati fi primit doctoratul in educatie de la o universitate americana... (rasete)
Saito Sensei:
 O-Sensei a facut asta pas cu pas. Eu doar incerc sa imi insusesc aceasta metoda prin studiu din greu si sa ii fac pe altii sa inteleaga. Asa ca totul se datoreaza invataturilor fondatorului, Ueshiba O-Sensei. Pentru ca urmez invataturile lui O-Sensei, elevii mei ma apreciaza, asa ca le spun tuturor elevilor mai vechi sa il studieze pe O-Sensei.
Redactor
Antrenamentul cu jo si bokken sunt aspecte importante ale Aikido. Cu toate acestea, printre multii profesori de Aikido, sunt unii care din oarecare motive nu au experimetat suficient cu ken si jo. Cum credeti ca poate fi rezolvata aceasta problema?
Saito Sensei:
 O-Sensei a explicat Aikido pornind de la sabie. Obisnuia sa spuna intotdeauna: „Tu! Adu un bokken! E asa! E asa!”. Si explicatiile lui de „yielding no sabaki” (intoarcerea corpului) si miscarile care se impletesc cu sabia, toate au inceput cu sabia. Ceea ce fac este in concordanta cu ceea ce eu la randul meu am fost invatat. Ken-ul(sabia) si jo-ul sunt indispensabile. Pentru a practica Aikido trebuie sa luam in considerare intotdeauna ca folosim o lama adevarata de sabie sau ca ne aflam intr-o situatie de unul versus mai multi manuind arme reale. Fara asta nu este Aikido. Cand folosesti sabia, o miscare libera a corpului este necesara in eventualitatea in care lama sabiei este rupta sau esti la distanta de sabia ta. O postura din care poti ataca in orice moment este necesara. Este nevoie de pregatire mentala. Aikido are propriile miscari ale corpului, astfel, daca nu ai in minte sabia, invariabil vor fi deschideri in miscarile corpului tau. O sabie poate sa taie prin simpla atingere. Desi karate poate sa sparga zece placi, un cutit taie doar cu o usoara atingere. Ken si jo sunt esentiale in Aikido. Prin studiul interrelationarii lor nu se fac miscari inutile. De aceea trebuie sa folosim o sabie care reflecta miscarile corpului si miscari ale corpului care sa reflecte miscarile cu sabia. Din aceleasi miscari cu jo si cutit se nasc tehnici foarte rapide. Toate sunt la fel. Toate sunt interrelationate. Astfel, O-Sensei obisnuia sa puna pe cineva sa ii aduca sabia si demonstra o miscare spunand „Vino si loveste-ma! E asa! Vino si prinde-ma! E asa!” Vorbind la modul general, facea remarci precum urmatoarea: „Totul este unul. Totul este acelasi.” Ne-a invatat in acest fel. Eu doar ii urmez exemplul. Nu sunt in mod special constient de ceea ce fac. Si daca voi, elevii mei, apreciati invataturile mele, terbuie sa ii multultumesc lui O-Sensei. Asadar voi studia mai mult, pentru ca elevii mei sa se bucure si mai mult. Toti il vor privi pe O-Sensei cu si mai multa admiratie.
Redactor:
 Se pare ca sunt unii japonezi care simt ca strainii nu vor fi niciodata capabili sa intrevada esenta din Aikido. Precum eu insumi sunt un strain, daca asta este chair adevarat, as fi extrem de descurajat si universalitatea sau autenticitatea acestei arte martiale ar fi pusa sub semnul intrebarii. Care sunt gandurile dumneavoastra asupra acestui fapt?
Saito Sensei
Cei care gandesc in acest fel sunt oameni care nu pot sa predea. Pentru ca ei nu pot sa predea Aikido corect, ei creeaza acest tip de situatie. Eu sunt impotriva acestui lucru. Cred ca Aikido va fi reimportat in Japonia in viitor. Toate aspectele autentice ale Aikido vor fi duse in tari straine. Toti strainii vor aduce inapoi Aikido-ul autentic. Cred ca in viitor japonezii vor merge in tari straine pentru a invata Aikido. Asa ca ii rog pe elevii mei japonezi „Va rog veniti sa va antrenati atat timp cat sanatatea si circumstantele de munca va permit si aveti grija de elevii mai tineri in timp ce voi va antrenati – va rog fiti neaparat asistentii mei.” Si sunt constient ca sunt foarte bun cu elevii din strainatate pentru ca ei sa nu creada asemenea lucruri precum „strainii nu pot invata Aikido”. Este cu adevarat absurd. Din punct de vedere al scolii Iwama, putini oameni inteleg Aikido la fel de bine ca strainii. Aproape toti strainii care vin la Iwama inteleg Aikido si rezultatul este clar manifestat in vietile lor. In ceea ce priveste atitudinea lor asupra vietii si antrenamentului, am asteptari mari si un respect pentru straini. Altfel, nu m-as referi la ei ca membrii ai familiei, as mentine o distanta in ceea ce ii priveste. Este absurd. Aceasta este o intrebare trista, daca as putea spune asa... Nu mi-am imaginat niciodata ca mi se va pune o asemenea intrebare. Cei care vin la Iwama sunt cu totii oameni minunati. Iat-o, de exemplu, pe Pat (Hendricks). Asa ca eu spun ca daca situatia prezenta continua, cel putin tehnicile autentice pe care eu le-am invatat vor fi cu totul duse in America. Cand asta se va intampla si cand eu nu voi mai putea preda, voi spune „Mergeti in America sa invatati.” Acesta e gandul meu. Cei care sunt nerabdatori sa studieze intr-un loc ca acesta, gatind pentru ei insisi, fara televizor sau radio, sunt cei care inteleg cel mai bine.
Redactor:
 Cred ca prin cuvintele dumneavoastra de incurajare, strainii si japonezii deopotriva se vor dedica si mai mult antrenamentului de Aikido. Multumesc foarte mult, Sensei, pentru nepretuitele dumneavoastra comentarii.

Traducerea din engleza:
SIMA Andreea-Laura

2 comentarii:

  1. Super, nu aveti si celelalte parti ale interviului?

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate nu le pot descarca în totalitate. Dar pot fii gasite partial pe aikidojournal.com.

    RăspundețiȘtergere