Despre mine

AIKI-DOJO TIMISOARA ESTE O ORGANIZATIE NON PROFIT CE URMARESTE PROMOVAREA AIKIDO-ULUI CA ARTA MARTIALA. AIKIDO ESTE COMPUS ATAT DIN TEHNICI DE LUPTA CU MÂNA GOALA DAR SI DIN TEHNICI DE LUPTA CU ARME(SABIE, BASTON, CUTIT). AIKIDO CONSISTA ÎN A CONTROLA ATACURILE UNUI SAU MAI MULTOR ADVERSARI FARA A SE OPUNE CU FORTA. PRACTICANTII AU POSIBILITATEA DE A DESCOPERI IN AFARA DE O ARTA DE AUTOAPARARE EFICIENTA SI O PRACTICA FARA COMPETITIE CARE DUCE ÎNSPRE O VERITABILA ARTA DE A TRAI. DE ASEMENEA AIKIDO DEZVOLTA ÎNCREDEREA ÎN SINE, CONTROLUL PROPRIEI PERSOANE, STAREA DE SANATATE SI RELATII UMANE MAI BUNE CU TOT CE NE ÎNCONJOARA. TOATA LUMEA POATE PRACTICA, BARBATI SI FEMEI, COPII, TINERI SI ADULTI. NICI O APTITUDINE PARTICULARA NU ESTE NECESARA. ANTRENAMENTELE SE TIN ÎN ZILELE DE: MARTI SI JOI DE LA 19H30 LA 21H30 ÎN SALA DE SPORT A LICEULUI NIKOLAUS LENAU (LENAU MIC) DIN PIATA UNIRII NR. 7. INFORMATII SI ÎNSCRIERI LA NR DE TELEFON: 0729011275 VA ASTEPTAM.

miercuri, 22 august 2012

Interviu cu GOZO SHIODA SENSEI.






Aiki News nr.93, toamna 1992

Gozo Shioda, fondator al stilului Yoshinkan in aikido, a inceput sa se antreneze in 1932, la varsta de 17 ani. Saizeci de ani mai tarziu el conduce o organizatie internationala deosebita al carei scop este armonia globala prin raspandirea spiritului aikido-ului. In acest interviu, Sensei Shioda aminteste de experientele sale ca asistent al fondatorului aikido-ului, predand Aiki Budo la scolile militare Nakano si Toyama, de definirea dupa razboi a stilului Yoshinkan Aikido si de amintirile sale despre O-Sensei la sfarsitul vietii acestuia.
Ziarul Asahi din Osaka

Aiki News: Sensei, in convorbirile noastre recente ati binevoit sa ne furnizati informatii detaliate despre primii ani pe care i-ati petrecut la dojo-ul Kobukan. Mai tarziu, l-ati asistat pe Sensei Ueshiba ca instructor si de asemenea ati predat Aiki budo la Osaka. Cum a ajuns Sensei Ueshiba sa predea la biroul Companiei Ziarului Osaka Asahi?
Sensei Shioda: Presedintele ziarului Asahi, dl Murayama a fost injunghiat de catre un membru al aripii de dreapta a grupului. Dupa acel incident oamenii de la Asahi au fost ingrijorati pentru ca atacul se predusese desi acolo erau gardieni. Ei au hotarat sa ii invete pe gardieni un pic de auto-aparare. Asa s-a intamplat ca Sensei Ueshiba sa mearga la ziarul Asahi sa predea.

Aiki News: De unde a stiut dl Murayama despre Sensei Ueshiba?
Sensei Shioda: Dl Murayama nu l-a cunoscut direct pe Sensei Ueshiba, dar dl Mitsujiro Ishii si Taketora Ogata (1888-1958, jurnalist si politician care a servit in mai multe guverne) l-au cunoscut pe Sensei si l-au recomandat in jurul anilor 1933-1934. Sensei Ueshiba i-a invatat in principal pe gardieni, dar i-a invatat si pe unii din angajatii ziarului Asahi. Hatsutaro Sugii, tatal lui Kazuo Sugii care este in prezent la dojo-ul Ueshiba, a fost directorul adjunct de publicitate la ziarul Asahi din Tokyo in acele zile si a devenit destul de implicat in Aiki. Practica la ziarul Asahi nu a fost suficienta pentru el si a facut mult timp naveta la dojo-ul Ueshiba din Ushigome. S-a indragostit foarte tare de Aiki. Dl Sugii a avut multa consideratie pentru mine timp de multi ani si atunci cand am construit dojo-ul Yoshinkan in 1965, a venit la noi si a devenit un soi de sfatuitor. S-a aflat la Yoshinkan pana la moartea sa. Dl Sugii a adunat laolalta oameni in Koenji si a condus „Asociatia de Cercetare Speciala”.

Aiki News: Dl Sugii trebuie sa fi fost foarte entuziat.
Sensei Shioda: Da. A avut de asemenea o personalitate minunata. A murit in urma cu proximativ 10 ani. In acele zile, nu cred ca fiul dl-ui Sugii a practicat mult Aikido. Trebuie ca el sa fie constient de faptul ca tatal sau venea cu regularitate la dojo-ul meu.

Aiki News: Sensei, cartea Budo care a fost publicata cu discretie de dojo-ul Kobukan in 1938 a fost recent republicata in engleza de Kodansha. Si dumneavoastra apareti in unele din fotografii.
Sensei Shioda: Ziarul Asahi din Tokyo a cooperat in realizarea fotografiilor. Nu stiu cine a scris in realitate textul. Aparent, continutul a fost preluat partial din Manuscrisul Transmiterii (Mokuroku) al Senseiului Sokaku Takeda din Daito-Ryu. Textul nu contine multe detalii.

Aiki News: A existat o carte tehnica mai veche publicata in 1933 intitulata Budo renshu care continea desene tehnice ale domnisoarei Takako Kunigoshi. Puteti sa ne spuneti ceva despre aceasta carte?
Sensei Shioda: Domnisoara Kunigoshi a sugerat ideea, spunand „Ar fi o mare pierdere daca aceste tehnici minunate nu se pastreaza.” Domnisoara Kunigoshi, care se pricepea la desen si la caricaturi, si-a luat notite. Cartea nu s-a vandut la dojo, insa. Sensei Ueshiba nu a cerut bani, dar a cerut o donatie si marimea donatiei era nelimitata.

Aiki News: Printre ultimele bine-cunoscute figuri care au invatat de la Sensei Ueshiba imediat inainte de razboi s-au numarat Koichi Tohei (director al Aikidokai Shinshin Toitsu) si Sensei Kisaburo Osawa (fost Dojo-cho al Dojo Aikikai Hombu, caruia i s-a acordat postum al 10-lea dan). Va amintiti cand au inceput ei?
Sensei Shioda: Dl Osawa facea naveta pana la dojo. Dl Tohei era student la Universitatea Keio, cu putin timp inainte de plecarea mea de la dojo. Practica judo impreuna cu doi dintre seniorii lui. Mori, un capitan al clubului de judo Keio la acea vreme, si Umeda, un competitor in campionatul studentesc de judo, se antrenau la dojo-ul Ueshiba.
(La acea vreme), Shigemi Yonekawa, Zenzaburo Akazawa si toti uchideshi de la inceput trebuiau sa intre in serviciul militar, asa ca numai oamenii mai in varsta au ramas la dojo. Dl Minoru Hirai (fondator al Korindo) se ocupa de dojo. De cand tinerii disparusera, de fiecare data cand Sensei Ueshiba era invitat sa ofere o demonstratie, il lua cu sine pe dl Hirai si astfel si-a facut multe contacte. Se pare ca Hirai obisnuia sa predea la Roppongi.

Scolile Nakano si Toyama

Aiki News: Stiti cum a ajuns Sensei Ueshiba sa predea la scolile militare de la Nakano si Toyama?
Sensei Shioda: Sensei Ueshiba a mers la scoala de la Nakano printr-o introducere a directorului Scolii Militare de Politie, dl Makoto Miura. Cum Scoala din Nakano se situa in Nakano in sectorul Meguro si Scoala Toyama se afla in apropiere, la Okubo, nu se aflau asa de departe de dojo-ul Ueshiba. Sensei Ueshiba a predat si la Universitatea Armatei din Yotsuya si la Academia Navala. Dl Sankichi Takahashi a fost directorul Academiei Navale si prin aceasta legatura s-a intamplat ca Sensei Ueshiba sa predea acolo. La acea vreme, Printul Takamatsu, un frate mai mic al Imparatului Hirohito era student la Academia Navala. Sensei Ueshiba preda in mod regulat budo ca materie obligatorie la scolile Toyama si Nakano.

Aiki News: Cred ca erau cativa studenti puternici in randul celor carora le-a predat Sensei Ueshiba la aceste scoli militare.
Sensei Shioda: Studentii Scolii Nakano erau tineri de 18 si 19 ani sub antrenament pentru a deveni spioni. La absolvirea scolii de la Nakano, ei ar fi devenit ofiteri, ar fi purtat haine de civili si s-ar fi infiltrat prin tari straine.
Erau multi tineri puternici si la Scoala Toyama.

Aiki News: Se practicau si alte arte martiale la aceste scoli?
Sensei Shioda: Aikido era singura arta martiala pe care o practicau. Mai invatau si alte lucruri, precum limbile straine.

Aiki News: Data fiind conceptia sa spirituala asupra budo, a avut Sensei Ueshiba unele retineri morale legate de predarea la aceste scoli de antrenat spioni?
Sensei Shioda: Nu. I s-a spus doar sa predea artele martiale acolo.

Aiki News: Se pare ca un manual tehnic care includea tehnici aiki budo a fost publicat de Scoala Militara de Politie la inceputurile anilor 1940. Deoarece nu a fost posibil ca Sensei Ueshiba sa mearga in asa de multe locuri de unul singur mai ales ca preda si la Kobukan si in Osaka, l-au ajutat si uchideshi sa predea?
Sensei Shioda: Da. La inceput, Sensei Ueshiba mergea in aceste locuri pentru a preda si le spunea ca un uchideshi va tine antrenamentele in locul sau.
La un moment dat, un fiu al Locotenentului Comandant Sef Takahashi era student la scoala si Sensei Ueshiba l-a pus sa se antreneze cu Printul Takeda. Sotia printului se antrena si ea, si atunci cand l-a proiectat pe tanarul Takahashi dintr-o pozitie asezata, picioarele lui s-au ridicat si au lovit-o in frunte si au ranit-o. Acesta a fost un lucru foarte grav asa ca am continuat eu exercitiul ca si partenerul ei. A trebuit sa ma port cu ea ca si cu o papusa fragila si a fost foarte greu! (rasete).
Pentru ca armata sustinea Aikido, Sensei Ueshiba i-a invatat si pe ministrii de vaza. Dl Higa Shikumi, Printul Takeda, Printul Chichibu (fratele mai tanar al defunctului imparat Hirohito), si aproximativ 6 copii ai Printului Takamatsu, un alt frate mai tanar al imparatului Hirohito au practicat de asemenea aceasta arta.

Demonstratie imperiala

Aiki News: Sensei Ueshiba a facut o demonstratie speciala la dojo-ul Saineikan in incinta palatului imperial in jurul anului 1941. S-a intamplat aceasta ca rezultat al legaturii sale cu Amiralul Isamu Takeshita?
Sensei Shioda: Da. Atunci cand Sensei Takeshita era un mare oficial la casa imparatului, imparatul i-a spus sa organizeze o demonstratie de aikido pentru el, asa ca s-a dus la dojou-ul Ueshiba. Sensei Ueshiba i-a raspuns: „Nu pot arata tehnici false imparatului. In principiu in Aikido oponentul este omorat cu o singura lovitura, este fals daca atacatorul este aruncat, se ridica cu usurinta si ataca din nou. (Pe de alta parte), eu nu pot sa imi omor studentii”. A refuzat invitatia in acest fel, dar atunci cand Sensei Takeshita i-a spus acestea imparatului, imparatul a zis: „Nu-mi pasa daca este o minciuna. Arata-mi minciuna!”
Tsutomu Yukawa si cu mine am preluat Ukemi.

Aiki News: Inteleg ca imparatul nu a fost in fapt prezent in ziua demostratiei.
Sensei Shioda: Da, asa este. Printul Mikasa (un frate mai tanar al imparatului), Printul Takamatshu si Printul Chichibu erau prezenti. Sensei Takeshita a fost cel care a anuntat si a explicat tehnicile. Era ceva deosebit sa oferi o demonstratie in fata familiei imperiale in acele zile asa ca nu puteam face nimic lipsit de respect.

Aiki News: Cred ca Sensei Ueshiba a fost bolnav la momentul respectiv.
Sensei Shioda: Da. Deoarece Sensei era bolnav, Yukaua la atacat mai slab si a fost aruncat cu putere si si-a rupt bratul. Yukaua era un individ destul de puternic si ii placea sa se lupte, eram prieteni buni si cand mergeam la Osaka ma scotea des la baut. Era puternic si putea cu usurinta sa ridice mortar de piatra cu o singura mana. A murit tanar dupa ce s-a intors din Manchuria. Era destul de bun la Aikido.

Aiki News: Trebuie sa fi murit nu cu mult dupa demostratia in fata familiei imperiale.
Sensei Shioda: Demonstratia a fost in 1941 si cred ca el a murit in 1942.
In 1941 cand Sensei Ueshiba a facut ultima demonstratie la Hibya Kokaido, a spus: „Antrenamentul meu tehnic se termina acum. De a cum incolo ma voi dedica servirii kami-urilor (zeitati) si antrenamentului meu spiritual”. De cand am plecat de la dojo in 1941, cred ca erau vremuri cand nu avea nici un deshi apropiat. Sudentii lui au disparut din cauza razboiului. Antrenamentul era sever in primele zile cand dl Shirata si dl Yonekawa erau uchideshi. Nu era o treaba usoara sa te antrenezi la dojo. Sensei era foarte puternic (rasete).

Perioada postbelica

Aiki News: Se pare ca dupa razboi Sensei Ueshiba a trecut prin momente foarte grele.
Sensei Shioda: Faptul ca Sensei Ueshiba era sfatuitor la Butokukai in Kyoto, care era rivala a organizatiei de judo Kodokan, nu era un lucru bun. Cand MacArthur a venit, el a desfiintat organizatia. Sensei Ueshiba a fost facut sa para un criminal de razboi si a fost acuzat de crime de razboi de clasa G. Fundatia sa (Kobukai) a fost confiscata si activitatile lui au fost oprite. De asemenea, dojo-ul Ueshiba a fost inchis pentru o perioada si Sensei Ueshiba s-a izolat la Iwama. Deoarece nu mai putea sa practice budo, a creat „Aikien” ( Ferma Aiki) si s-a dedicat ingrijirii fermei la Iwama. Abea isi castiga trailul zilnic.
Tocmai fusesem repatriat si atunci cand m-am dus la Iwama, Tadashi Abe se afla acolo. Si Yuji, fiul lui Koichiro Ishihara si actualul presedinte al Ishihara Sangyo se afla acolo. In jurul anului 1947 mi-am petrecut aproximativ doua luni la Iwama cu familia mea.

Aiki News: Credeti ca fondatorul atinsese atunci culmea tehnicii sale?
Sensei Shioda: Era la nivelul cel mai puternic in jur de 1933 sau `34. Pana la acea vreme se maturizase si devenise calm.

Aiki News: Inteleg ca Yoshinkan a jucat un rol important in renasterea postbelica a aikido-ului.
Sensei Shioda: Dupa razboi, dojo-ul Senseiului Ueshiba de la Ushigome a devenit o sala de dans pentru Fortele de Ocupatie. Dupa ce m-am intors, a inceput sa prospere din nou. Am fost primul care a aranjat antrenamente la Academia de Aparare (Boeichodai) si la sectiile de politie. Cand am plecat de la dojo-ul Ueshiba am fost tratat ca un tradator, dar nu m-am simtit ca fiind unul. Frecventam 83 de sectii de politie si promovam cu adevarat dojo-ul Ueshiba.
Nu stiu cati bani a investit tatal meu in dojoul Ueshiba inainte de razboi. Ma bucur ca ma aflam in circumstante favorabile si am fost tratat bine de catre Sensei Ueshiba.
Ma bucur ca am petrecut asa de mult timp cu Sensei Ueshiba in viata lui zilnica pentru ca fost esential pentru intelegerea celor mai importante adevaruri ale Aikido-ului. Trebuia sa petreci timp alaturi de el ca sa intelegi fiecare miscare a Sensei-ului.
Akazawa si Shirata au fost studenti adevarati, nu au avut suport financiar. Sensei m-a luat langa el pentru ca am avut sprijin financiar de la tatal meu. Am fost tratat special (rasete).


Fondatorul pe patul de moarte

Aiki News: V-ati intalnit cu Sensei Ueshiba inainte de moartea sa?
Sensei Shioda: L-am vizitat pe Sensei cu 4 zile inainte de moartea lui in data de 26 aprilie 1969. Il intrebasem la un moment dat pe Sensei Ueshiba in vremurile vechi, „Sensei de ce sunteti atat de puternic?! Cand ati fost cel mai puternic?” Mi-a raspuns, „Aceea va fi ziua cand ma voi urca in rai. Atunci voi fi cel mai puternic. Shioda tu intelegi asta. Uita-te la flacara unei lumanari. Tocmai atunci cand se stinge. Dintr-o data palpaie. Asta este!”
O-Sensei a spus ca se referea la flacara unei lumanari care palpaie bursc atunci cand se stinge si a spus asta in zilele de demult. „Asadar, voi antrena mereu.”, a spus el. Sensei a demonstrat asta inainte de moartea sa.
Patru dintre deshi mai tineri locuiau cu Sensei. Dormea atunci cand am ajuns acolo, dar s-a trezit brusc si a spus „Tu esti, multumesc ca ai venit. Calaresc un cal inaripat in jurul cerurilor. Pot sa vad pamantul. Shioda, ce face (Kenji) Tomiki acum? Eu privesc.” Sensei avea cancer la ficat. Mainile lui devenisera subtiri. Dar, cand trebuia sa mearga la toaleta, se forta sa stea ridicat si sa mearga la toaleta.
Cum nu putea sa manance, el bea numai apa si energia lui fusese complet secata si parea ca e mort. Desi se afla in asemenea conditii, uneori spunea „Haideti! Sa ne antrenam!”. Doctorul a spus apoi „Asta este cel mai rau pentru el. Tineti-l cu totii ca sa nu se ridice!”, pentru asta se aflau acolo tinerii. Cand incerca sa se ridice cei patru barbati il impingeau in jos si erau cu totii proiectati afara in gradina.

Aiki News: Asta e uimitor!
Sensei Shioda: Cu patru zile inainte de a muri, Sensei a demonstrat ceea ce spusese mai devreme. La acea vreme Kishomaru isi schimbase numele si se numea Koetsu. El astepta la piciorul patului si Sensei Ueshiba a spus urmataorele „Shioda, vreau ca tu sa il sustii pe Koetsu pe partea tehnica, vreau ca tu sa cooperezi intotdeauna cu el. Ma bazez pe tine.” Kishomaru statea acolo si asculta.

Originea numelui Yoshinkan

Aiki news: Ati vrea sa ne spuneti despre originea numelui Yoshinkan?
Sensei Shioda: Intelesul sau originar este „Trebuie ca noi sa tinem minte intotdeauna faptul ca suntem fiinte naive si fara ezitare sa ramanem tacuti si sa ne cultivam spiritul.”
Ceea ce inseamna este ca trebuie sa ne amintim faptul ca suntem naivi, sa ne concentram intotdeauna mintile pe acest fapt, si sa nu ne lasam mintile sa se clinteasca. Shin se refera la spirit. Shin este spiritul si ar trebui sa il cultivam mereu. Acesta este motivul pentru care a fost ales numele Yoshinkan.

Metoda tehnica Yoshinkan

Aiki News: Cum a fost dezvoltata metoda originala de predare Yoshinkan Aikido?
Sensei Shioda: Stiu ca tehnicile Sensei-ului Ueshiba erau minunate, dar ceea ce facea el intr-o zi era cu totul diferit de ceea ce facuse cu o zi in urma. Cum Sensei Ueshiba facea orice ii trecea prin minte, cei care se antrenau priveau ce facea el fara sa inteleaga. Tehnicile nu semanau deloc cu bazele pe care le practicam astazi. El facea orice ii venea in minte.
Dar daca incerci sa le predai incepatorilor in acest mod, nimeni nu va invata. Asa ca m-am gandit ca trebuie sa sistematizez aceste tehnici atunci cand am inceput sa predau la Compania de Otel Nippon Kokan. Am inceput sa analizez tehnicile si sa dezvolt un sistem de predare, sintetizand ceea ce invatasem pana atunci. Apoi am organizat si aplicatiile tehnicilor. Am examinat vechile tehnici pe care la invatasem.

Aiki News: V-a asistat cineva anume atunci cand dezvoltati metoda de predare?
Sensei Shioda: Cand Kyoichi Inoue era un elev tanar, am experimentat mai multe tehnici lucrand direct cu el si am dezvoltat sistemul. Asadar, de exemplu, am dezvoltat lucruri precum hiriki no yosei (dezvoltarea puterii cotului) si de asemenea am dat denumiri.

Aiki News: Ati dat si denumiri?
Sensei Shioda: Da. Am decis si asupra denumirilor. Poate s-ar putea spune ca sunt oarecum arbitrare.

Aiki News: Dadea Sensei Ueshiba nume tehnicilor atunci cand preda inainte de razboi?
Sensei Shioda: Folosea termenul irimi. Spunea ca sokumen irimi si shomen irimi erau tot tipuri de irimi. El spunea de asemenea si lucruri precum „Irimi este esenta din aiki.” Cu siguranta, alte arte martiale precum judo nu au iriminage. Poate ca folosea denumiri ale tehnnicilor pe care le invatase de la Sokaku Takeda.


Aikido vs. Karate

Aiki News: De la sfarsitul razboiului, Karate a devenit o arta comun practicata. Care credeti ca sunt cele mai bune tehnici de aikido pentru a face fata la impingerile si loviturile de karate?
Sensei Shioda: Ei bine, cred ca este o chestiune legata de maai (distanta dintre combatanti). Trebuie sa inchizi maai-ul. Trebuie sa te unifici cu lovitura atunci cand oponentul te ataca si sa zbori spre ea. Asta e important. Este o problema de sincronizare.

Aiki News: Karateka avansati lovesc cu pumnul si cu piciorul foarte rapid...
Sensei Shioda: Da, lovesc.

Aiki News: Credeti ca antrenamentul de aikido ar trebui sa includa tehnici de controlare a atacurilor de karate precum lovituri cu pumnul si cu piciorul?
Sensei Shioda: Aceasta este chiar o problema dificila. Atat karate cat si aikido si-au marcat teritorii proprii. Una dintre aceste doua arte martiale ar fi distrusa daca ar concura intre ele. Poate ca asemenea lucruri se puteau intampla pe vremuri, in disputele dintre membrii diferitelor scoli martiale (taryu jiai), dar nu cred ca asa ceva ar trebui sa se intample in zilele noastre. Cei carora le place karate practica aceasta arta, in timp ce aceia carora le place aikido, practica aiki. Sensei Ueshiba ne spunea deseori „Noi studiem esenta, nucleul (din budo), asa ca nu trebuie sa fim ingrijorati, indiferent cine ne ataca.”

Aiki News: Inteleg.
Sensei Shioda: Oamenii care se antreneaza impreuna sunt prieteni. In final, virtutile morale sunt cele mai puternice. Virtutile ti le dezvolti. Acesta este cel mai important lucru. Astfel, atunci cand te confrunti cu un oponent, faci asta avand ca scop sa te armonizezi cu el si sa il faci sa renunte la intentiile ostile. Aceasta virtute este abilitatea de a il face sa capituleze din proprie initiativa. Atunci nu conteaza nici macar daca are o sabie sau o alta arma...

Aiki News: Oamenii care au practicat aikido de cativa ani si au ajuns la rangul de al doilea sau al treilea dan urmaresc competitiile de karate la televizor si uneori se indoiesc ca ar putea face fata unor asemenea atacuri. Daca cineva ar fi cu adevarat in fata unui atac de karate, cum anume ar putea sa il evite? O tehnica de blocare a incheieturii precum kotegaeshi ar putea sa nu fie suficienta. Cred ca sunt multi oameni care au asemenea indoieli.
Sensei Shioda: Ei bine, este o chestiune de sincronizare, de intelegere a inceputului miscarii ki-ului.
Sensei Ueshiba a spus „Poti sa intelegi cand oponentul loveste cu piciorul sau cu mana prin observarea inceputului miscarii ki-ului sau.” De exemplu, este o poveste amuzanta despre Sensei Kenzo Futaki (faimos pentru dieta sa cu orez brun). Odata, cand Sensei Futaki se antrena, de fiecare data cand executa o lovitura shomenuchi, Sensei Ueshiba se misca rapid spre dreapta. Asa ca Sensei Futaki a lovit in dreapta Sensei-ului Ueshiba de la inceput, dar de aceasta data Sensei-ul nu s-a miscat deloc. Un maestru de asemenea nivel poate simti ki-ul cuiva. Sensei Ueshiba era capabil sa il faca pe oponent sa isi piarda dorinta de a lupta. Adopta imediat o stare de detasare mentala (mushin) si simtea intentia oponentului sau. Numai Sensei Ueshiba sau un om atat de extraordinar ca si el ar putea sa faca asemenea lucruri.

Aiki News: Am impresia, Sensei, ca ati avut chiar ocazia sa va folositi antrenamentul in arta martiala in timpul razboiului.
Sensei Shioda: Da, am avut. Am crezut ca ceea ce spunea Sensei Ueshiba este adevarat. Lucrurile chiar s-au intamplat fara nicio ezitare. Daca recurgi la putere si iei o atitudine fatisa, vei fi invins. Daca te confrunti cu un atac rapid de karate, vei fi invins. Nu ar trebui sa te gandesti sa incerci una sau alta. Acelea sunt detalii neimportante.
Sensei Ueshiba ar spune „Nu este vorba despre a castiga sau a pierde, despre victorie sau invingere. Trebuie sa simti ca toti iti sunt prieteni.” Cand am plecat in razboi, Sensei Ueshiba mi-a spus „Nu-ti face griji. Oriunde ai merge, doar cultiva-ti virtutea.”

Aiki News: Practicantii altor arte martiale ar putea sa inteleaga cu greu aceasta idee.
Sensei Shioda: Asta e pacat. Se intampla asa pentru ca ei sunt concentrati pe victorie sau invingere. Daca nu ne eliberam de acel mod de a gandi, va fi greu sa progresam in artele martiale. Chiar trebuie sa incetam sa mai gandim astfel.

Aiki News: Sensei, primim un numar considerabil de scrisori de la cititori care intreaba de parerile dumneavoastra legate de diferite subiecte.
Sensei Shioda: Cred ca daca te gandesti cu atentie, esenta budo este spiritul. Asa stau lucrurile in judo, karate sau oricare arta. Nu te poti gandi numai la multele feluri in care poti face fata atacurilor.

Federatia internationala de Aikido Yoshinkan

Aiki News: Ati vrea sa ne descrieti cum vedeti viitorul Federatiei internationale de Aikido Yoshinkan?
Sensei Shioda: Ideea mea este ca din moment ce lumea a devenit un loc atat de mic, ar trebui sa depasim gandirea in termeni de nationalitate. Telul cu care a fost insarcinata aceasta federatie este de a raspandi armonia spiritului aikido-ului in intreaga lume. Scopul ei este sa creeze o lume linistita in care este posibil sa fii in armonie cu oricine, de orice rasa. Nu este nimic atat de minunat precum spiritul armoniei si atunci cand am pus bazele acestei federatii, m-am gandit la cum ar trebui sa ne intelegem cu totii, la cum americanii si sovieticii trebuie sa devina prieteni. M-am gandit ca lumea este o singura familie, si ca trebuie sa ignoram atitudinea ingusta si insulara a japonezilor pentru a face lumea un loc plin de oameni minunati. Din acest motiv, intr-un spirit al armoniei, ar trebui sa renuntam la arme si sa lasam trecutul in urma. Ceea ce vreau sa spun este ca spiritul aikido-ului este sa cauti armonia.
Acum a trecut un an, si noi am tinut prima ceremonie de absolvire a instructorilor. Studentii din al doilea an de curs se antreneaza acum. Participa oameni din multe tari, inclusiv din Venezuela si Columbia. Studentii straini invata cu entuziasm. Ei se antreneaza impreuna cu elevii de la politia japoneza, dar ma uimesc. Femeile straine muncesc si ele din greu.

Aiki News: In strainatate este un mare interes pentru aikido.
Sensei Shioda: Vreau sa evit situatia in care organizatia ar creste ca marime si ar pierde contactul personal intre membrii.

Aiki News: Mi-ar placea cu adevarat sa vad ca Federatia Yoshinkan a reusit ca model. O organizatie obisnuita se concentreaza pe afaceri de organizare si de finante. Oamenii uita motivul initial pentru care a fost creata organizatia si se aleg in final cu o structura rigida. Cred ca abordarea Yoshinkan - a unei organizatii flexibile, prietenoase este necesara.
Sensei Shioda: Daca abordezi problema cu aceasta atitudine, cred ca banii vor veni si ei mai tarziu. Daca incerci sa atragi banii, nu ii vei avea. Cred ca este important sa nu ne gandim la bani, sa devenim mai buni, si sa ne purtam ca fratii cu oamenii cu care intram in contact. Atunci, acesti oameni vor coopera cu noi. Acest lucru este necesar pentru a exista cu adevarat armonie intre oameni.





Despre Gozo Shioda
S-a nascut la Tokyo in 1915. A studiat judo si kendo la scoala generala. In 1932, in al cincilea an de scoala generala, s-a inrolat in dojo-ul Kobukan si a studiat sub indrumarea lui Morihei Ueshiba. A absolvit Universitatea Takushoku in 1941 si a fost trimis in China ca secretar al generalului Shunroku Hata. Dupa ce a fost repatriat in 1946, Sensei Shioda a petrecut putin timp la Iwama, in prefectura Ibaragi, antrenandu-se la scoala lui Morihei Ueshiba, insotit de familia sa. A fost angajat de catre Compania de Otel Nihon Kokan sa predea aikido in 1951.
A infiintat scoala Yoshinkan Aikido in 1955 si in prezent conduce un dojo in Kami Ochiai in apropiere de districtul Shinjuku din Tokyo. Este autorul volumului An Aikido Life (O viata aikido), publicat de Takeuchi Shoten Shinsha si al multor altor carti.  

Traducerea din engleza: Andreea-Laura SIMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu